Ne tikai mūzika rod asociācijas ar cilvēkiem. Saldā brunete

Kad bijām vēl jauni un nepieredzējuši, patiesībā nemaz nenojautām, cik sarežģīta ir pieaugušo dzīve. Iespējams, nemaz nenovērtējām, cik sirdssilti ir ierāpties mammas klēpī, aizmigt, nedomājot par nepadarīto.

Pienāk vecums, kad bērnībai ir gals, atliek vien tikai līdz galam nepiepildīta sajūta. Kad tu pēdējo reizi devies gulēt, prātā netinot nepadarītos darbus vai atmiņas ar mīļajiem cilvēkiem?

Lai gan Helovīns vēl tikai tuvojas, veikali piebiruši pilni ar Ziemassvētku rotājumiem un saldumiem. Vienā plauktā redzu rudeni, otrā – ziemu. Es sajūtu nostalģiju un mazliet skumjas pēc mājām. 

Tradīcijas ir tās, kas veido ģimeni, skaistas atmiņas un kopā pavadītu laiku. Par tām labāks nevar būt it nekas. Ja gadījumā esi asociējies mūziku ar cilvēkiem, notikumiem, ļoti iespējams, ka tā var būt arī ar ēdienu.

Saldā brunete jeb šokolādes desa ir tā, kas man liek atcerēties māju sajūtu. Gatavojām to kopā ar mammu teju visus pēdējos kopā pavadītos svētkus. Un es pačukstēšu – šodien, 29. oktobrī, viņai ir dzimšanas diena, un es beidzot dodos ciemos (un neeju viena, jo līdzi dodas arī desa).


Sastāvdaļas

½ krūze kakao

½ krūze cukura

paciņa vaniļas cukura

divas olas

paciņa sviesta

500 g biskvīta cepumu


Pagatavošana

1. Smalkākos gabalos sadrupina cepumus.

2. Katlā izkausē sviestu.

3. Sviestā uz mazas uguns iemaisa cukuru, kakao, vaniļas cukuru, līdz izveidojas viendabīga masa.

4. Katlā pievieno divas sakultas olas. Mazliet pasilda, nepārtraukti maisot.

5. Masā pievieno cepumus, samaisa.

6. Uz galda izklāj pārtikas plēvi. Tās vidū liek masu un sakārto garā un ne pārāk biezā desā.

7. Ietin plēvē. Liek ledusskapī vismaz uz divām stundām, līdz masa sastingst.


Zināšanai!

Masai drīkst pievienot ne tikai cepumus, bet arī marmelādi. Saldo bruneti būtu gatavojusi ar to, taču veikalos Valmierā nekur nevarēju atrast.

Izmēģināju marmelādes vietā (nākamajā porcijā) pievienot zemesriekstus. Kā garšo? Vēl nezinu. :) Bet kopā turējās ļoti labi.

Pirms pievieno olas, labāk katliņu uz brīdi noņemt nost no uguns. Ja masa būs pārāk karsta, iznāks olu kultenis. :)