Kas ir dzimšanas diena bez kūkas?

Kas gan ir dzimšanas diena bez kūkas? Bet vēl bēdīgāk ir, ja kūka ir, bet tu nedrīksti to nobaudīt, jo glutēna nepanesamības dēļ ir jāievēro diēta. Tieši šis iemesls, ka ģimenē bija cilvēki, kuriem bija šīs problēmas, tad arī rosināja Suntažu uzņēmēju Ivaru Ziemeli izveidot konditorejas uzņēmumu “Dabas dimanti”. Un šī biznesa ideja izrādījās veiksmīga, šobrīd uzņēmumā “Dabas dimanti” top astoņas dažādas bezglutēna un bez laktozes tortes, kā arī vēja kūkas un pankūkas.

Viens no izaicinājumiem, lai gatavotu šos produktus, kā stāsta Ivars Ziemelis,  bija izejvielas. “Šāda tipa miltus Latvijā neviens neražo, mums sadarbības partneris ir Polijā, kas daļu šo izejvielu – ar sertifikātu un atbilstošu prasībām – mums piegādā, bet šī vai nākamā gada izaicinājums ir tas, ka pieaicināt arī latviešu ražotājus, ko līdzīgu ražot, lai tas tiešām būtu vietējais produkts. Piens, piena produkti bez laktozes, kas mums ir vēl papildus, jo visi produkti nesatur arī laktozi, jo daudziem cilvēkiem ir alerģija, laktozes nepanesamība. Šajā brīdī mēs jau sākam strādāt ar “Smiltenes pienu”, viņi tiešām nāk pretim, tehnologi strādā, lai mums saražotu bezlaktozes produkciju – tādu, kā mums vajag.”

Kāpēc “Dabas dimanti”? Tāpēc, ka mūsu pats sākums bija dārzeņu tortes, mēs sākām ar četrām dārzeņu tortēm, kas bija biete, kabacis, burkāns, ķirbis. Tie gan ir vietējie produkti. Tos mēs pārstrādājam un liekam saldās jogurta tortēs, dārzenis pārtop par desertu. Cilvēki to novērtē.

“Viena no populārākajām ir torte “Odziņa”, bet vispopulārākais ir “Suntažu barons”, šokolādes siera kūka. Mēs uztaisījām arī īsto medus kūku, kurā nav cukurs vispār, viss saldums ir no medus, bet medus ir no Gaujas Nacionālā parka, cilvēks attīstīja medus ražošanas apjomu saistībā ar mums.”

Uzņēmumā tiek domāts arī par jauniem produktiem, piemēram, kūkas vegāniem. “Es radu produktus – tādus pašus, kā rada visur citur, bet ar pievienoto vērtību. Tā pievienotā vērtībā ir ne tikai, ka produkts nesatur glutēnu un laktozi, mēs sākam ražot arī produktus, kas nesatur olas. Tas mūsu moto ir, ka tas produkts būs drošs visiem tiem, kam ir kaut kādas alerģijas, bet tajā pašā laikā ražot to produktu, lai ir garšīgs.”

Lai uzsāktu  uzņēmējdarbību, pašu spēkiem remontētas telpas, bet iekārtu iegādei būtisks ir bijis  Eiropas Savienības atbalsts. “No Eiropas ir pilnīgi viss! Sākotnēji mēs paņēmām vienu mikserīti, saldētavu, krāsni, ledusskapi, tā, lai pašu sākumu varētu uztaisīt.”

Tālāk ar Eiropas Savienības atbalstu gādātās iekārtas, saldētavas, galdi. “Mēs izmantojām “Leader” projektu, kurā bija 70 procenti Eiropas atbalsts, mums bija telpas, mums bija idejas, tikai vajadzēja to mazo grūdienu, tad arī sākām, šis atbalsts ir ļoti svarīgs.”

Šobrīd jau tiek domāts, kā uzņēmumu paplašināt, tātad arī par startu jaunos projektos. Jāpiebilst, ka “Leader” projekta realizāciju 2021. gadā uzņēmums saņēma Sējēja balvu. “Dabas dimantiem” ir arī sociālā uzņēmuma statuss.

“Dabas dimantiem” ir arī ambiciozs  mērķis – kļūt par vadošo bezglutēna un bezlaktozes produkcijas  ražotāju Baltijas valstīs. Un nekas nesasniedzams tas nav, jo šis ceļš jau ir sākts.