9000 cilvēku ar invaliditāti ir bez darba - sāk jaunu akciju

22 gadus vecajam Robertam ir bērnu cerebrālā trieka. Ārsti bērnībā vecākiem teica, ka bērns nerunās, nestaigās, bet Roberts kopā ar vecākiem un līdzcilvēkiem to spēja pārvarēt. Šobrīd viņš domā par studijām žurnālistikā.

Lai iegūtu darbu, cilvēkiem ar invaliditāti ir daudz grūtāk kā veselam cilvēkam - pirmkārt, jāpārvar sevi. Otrkārt, jāatrod darba devējs.

Roberts Jurka: “Latvijā invalīdiem, pēc manām domām, ir ļoti grūti, jo tiem cilvēkiem, ar ko esmu runājis, viņi pasaka, ka tas ir ļoti sarežģīti šādiem cilvēkiem, ka tikai caur šo te pazīšanos, bet es ceru, ka tas drīz mainīsies”

Latvijā oficiāli reģistrēti 9000 tūkstoši bez darba esošie cilvēki ar invaliditāti, taču patiesībā šis skaitlis ir daudz lielāks. Lielākā daļa vēlas strādāt un pelnīt iztiku pašu spēkiem. Invalīds nezina, kur meklēt darbu, un uzņēmējs nezina, kur meklēt potenciālo darbinieku. Labklājības ministrija, iespējams, ir atradusi risinājumu.

Zvanu centra “Sonido” īpašniece un sociālā projekta “Parunāsim?” dibinātāja Inga Muižniece: “Būs arī rīks, kur cilvēki ar invaliditāti varēs pieteikties darbā, un tie, kuri vēlēsies nodarbināt cilvēkus ar invaliditāti, varēs atrast cilvēkus ar invaliditāti un pieņemt viņus darbā, un man liekas, šis Linked savienojums, kas top, būs ļoti brīnišķīgs rīks.”

Pateicoties šim projektam, Beāte, kura ir neredzīga kopš mazotnes, darbu ir atradusi. Vairāk nekā gadu viņa ir mūzikas skolotāja Cēsu habilitācijas centrā. Bet līdz brīdim, kad viņu uzrunāja piedalīties projektā “Proti un dari!”, darbu atrast bijis neiespējami.

“Es biju bez variantiem. Es jau vairākas reizes gāju uz šo Valsts nodarbinātības aģentūru ar cerību, ka es varbūt tur tikšu valsts apmaksātos kursos, nu, pēc tam kādā darbiņā, bet, nu, tur visu laiku tā attieksme: “Ko tu te iedomājies? Tu taču esi neredzīga, nu, ko tu te vispār meklē? Un kā Tu pie mums uzdrošinies nākt bojāt mums statistiku? Un mēs taču taisām visādas invalīdu programmas, mēs taču pieņemam invalīdus darbā!” Bet tie ir tie darbi tādiem cilvēkiem, kas ir bez redzes problēmām,” skaidro Beāte Brigule.

Beātei ir pedagoģiskā izglītība mūzikā. Viņa dara savu sirdsdarbu - pasniedz mūzikas nodarbības jauniešiem ar garīgā rakstura traucējumiem. “Nu, varbūt sākumā mēģinām to darīt brīvprātīgi! Es pierādu tā kā sev, es pati saprotu, vai es to varu, un reizē pierādu arī savai priekšniecībai, ka es to varu,” viņa stāsta.

Tagad sabiedrībā mazinājušies aizspriedumi par cilvēkiem ar invaliditāti. Ja pirms 10 gadiem nodarbināti bija tikai 25 tūkstoši, tad 2020. gada nogalē oficiāli reģistrēti 43 tūkstoši strādājošu cilvēku ar invaliditāti. 


Foto: pexels.com