Pankūkas zupā un salātos, zivis un citi ēdieni. Mājas kafejnīcu dienas Valmieras novadā

Mājas kafejnīcu dienās apmeklētāju ceļš ved uz dažādām vietām – kā pilsētā, tā arī ārpus tās. Valmieras novada Trikātā viesus jau otro gadu uzņem saimnieki Inese un Māris. “Mums ir piedāvājumā zivju ēdieni. Gaļiņas ir pagaršotas visur, domājām, ka mēs varētu pārsteigt ar zivju ēdieniem. Mums ir ļoti laba savu vēsturi piedzīvojusi laša krēmzupa. Ļoti garšīga, cilvēkiem garšo, tāpēc pagājušajā gadā ar to startējām, šogad turpinām to darīt. Apmeklējuma ziņā šogad ir nedaudz mazāk cilvēku, bet tie, kas ir bijuši, ir apmierināti.”

Mājas kafejnīcu saimnieki stāsta, ka ēdienus gatavot iedvesmojušies no vietām, kur reiz pabijuši paši. Gan ārzemju ceļojumos, baudot jaunas garšas, tāpat arī tepat Latvijā, smeļoties idejas receptēm, tās dāvājot arī citiem, savās mājās. “Mēs domājām, kāpēc to nevaram. Mums šeit ir paliela teritorija. Vienīgais šķērslis ir attālums. Mazliet šaubījāmies, bet tad, kad to izdarījām, sapratām, jā, ir labi. Un cilvēkiem arī patīk, jo šeit ir kluss, šeit ir mierīgs,” saka Inese. Saimnieks Māris stāsta: “Mēs darām sev. Un tad jau droši vien sanāk tas labākais. No tāda viedokļa neko speciāli īpašu ļoti neveidojām. Kas pašiem patīk ikdienā, tad to arī cenšamies dot pārējiem.” Šīs kafejnīcas saimnieki stāsta, ka iemesls, kāpēc viņi atkārtoti piedalās mājas kafejnīcu dienās, ir prieks, ko saņem, iepazīstot jaunus cilvēkus. 

Mājas kafejnīcu dienas pankūku tematikā Valmierā aizvadītas arī “Šķūnī”. Šīs mājas kafejnīcas saimnieks Mārcis Bogdanovs stāsta: “Mēs startējam jau trešo gadu, visos gados ir bijušas kaut kādā veidā pankūkas. Kā daļa no visa piedāvājuma. Šogad domājām, ka varbūt tikai pankūkas. Tad gan zupā, gan salātos, gan saldas, gan sāļas – visu mēģinājām pankūku veidolā. Tad ir arī pankūku pannas. Var uzcept savu pankūku. Rekords esot 140 reizes minūtē apmest pankūku. Tā kā tas ir diezgan padaudz, tad var ņemt un mēģināt.”

 Apmeklētājiem bija iespēja aplūkot arī pankūku izstādi, vērojot, kādas pankūkas ir citviet. Mārcis Bogdanovs par pankūku izstādi atklāj: “Ir 16 dažādas valstis, katrā valstī kaut kādā veidā ēd pankūkas. Un tad šeit ir bildes, kādas pankūkas Zviedrijā ēd, kartupeļu pankūkas ar zapti un gaļu. Marokā ir vienkārši tādas kā maizītes, kantainas. Somijā ir pavisam milzīgas kā pīrāgu pankūkas. Man laikam visvairāk patīk Japānas pankūkas – ļoti, ļoti biezas. Izskatās pēc centimetriem pieciem, pat desmit centimetru biezumā.”

Apmeklētāji, baudot maltīti, pildīja arī viktorīnu par pankūkām, arī to gatavošanas noslēpumiem. Mājas kafejnīcu dienu apmeklētāja Linda pauž: “Mums liekas interesants jautājums – ko kā slepeno sastāvdaļu var izmantot pankūku pufīgumam, ja nav rauga un sodas? Un tad tur ir sniegs, kāpostu sula, cūku tauki vai vīns. Mēs izvēlējāmies cūku taukus, vienīgais likās, kur kaut kas sačurkst un mazliet uzpūšas, bet es nezinu.” “Šķūnī” aizpildīta pankūku viktorīna, aplūkota izstāde un noslēgumā nodejota arī īsta pankūku deja.

                

 

#SIF_MAF202