“Pirmais degustators ir vīrs, saimnieks un mazbērni.” Valmierā meklē novada garšas

Zelts, sudrabs, bronza. Kopumā divdesmit Valmieras novada mājražotāju produkti ieguvuši augstu novērtējumu konkursā “Novadu garša”.  “Valmieras novadā, salīdzinot ar citiem Latvijas novadiem, ir ļoti daudz mājražotāju, vairāk nekā 240, tas ir liels cipars, un mēs esam lepni par to, ka mūsējie deviņi mājražotāji ir saņēmuši šos augstos apbalvojumus – zeltu, sudrabu un bronzu,” par novada mājražotāju panākumiem gandarījumu pauž Valmieras novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste Guna Ķibere.

“Šogad zeltu dabūja svaigais kazas krēmsiers ar ķiplociņu, sudrabu dabūju par svaigo sieru ar kaņepītēm,” ar savām iegūtajām balvām iepazīstina mājražotāja Alise Zariņa. Ķoņu pagasta “Pilsgravu” saimniecei ir 20 gadu pieredze kazkopībā. Viņas gatavotajiem sieriem ir ne vien pircēju atzinība, bet arī jau iepriekš guvuši augstu novērtējumu konkursā “Novadu garša”, tomēr saimniece arī atzīst, ka visu laiku ir jādomā arī kas jauns.

Zelts un sudrabs konkursā arī rūjienietes Marutas Bergas gatavotajiem ievārījumiem. “Apbalvots ir bumbieru džemiņš ar smiltsērkšķu sulu un ķirbju, smiltsērkšķu, ar čili piešprici.”

Arī Maruta atzīst, ka mājražotājam ir jābūt radošam un jāmeklē jaunas idejas.  “Pirmais degustators, protams, ir vīrs, saimnieks un mazbērni, kad atbrauc, tad jau visiem ceļ priekšā. Mājražotājs ir tas, kurš rada ļoti interesantus produktus, ko nerada lielražotājs, jo lielražotājam nav laika noņemties ar kaut kādām sīkām niansēm, ar tik ļoti lielu dažādību,” mājražotāju devumu vērtē Guna Ķibere. “Pie mājražotāja ikviens var atrast produktus, kas nav veikalā un kas ir īpašs.”

Valmieras novada mājražotājiem, ja tā var teikt, ir arī savs, neliels eksporta tirgus, jo nu jau septīto gadu Ziemassvētkos šī produkcija ceļo uz Vāciju – uz sadraudzības apgabalu Giterslo, kur tā tiek piedāvāta Ziemassvētku tirdziņos. Kā stāsta Guna Ķibere,  turienes pircēji augstu novērtē produktu kvalitāti un garšu. 

Pamatā jau mājražotāji nav profesionāļi pārtikas ražošanas jomā, lielākoties tas ir hobijs, kas ir pāraudzis jau mājražošanā, tāpēc “Novadu garšas” konkurss, kā vērtē mājražotāja Maruta Berga,  savā ziņā ir prasmju pārbaudījums. “Viena lieta ir tas, ka radi un klienti saka, jā, garšīgi, kā tu visu tā izdomā un kā tev visas tās receptes rodas, vai kāds tu malacis, protams, to ir ļoti patīkami dzirdēt, taču tur, “Novada garšā”, bija komisija no profesionāļiem, tas ir ļoti svarīgi – dabūt šo oficiālo, akadēmisko novērtējumu. Tā apziņa, jā, produkts ir labs, tātad var turpināt, tas ir stimuls.”

Lai popularizētu sava novada mājražotājus, izveidota  arī preču zīme “Radīts Valmieras novadā”, pirms šīs preču zīmes piešķiršanas tiek izvērtēta gan  produkta kvalitāte un ražošanas vieta, gan arī ražotāja reputācija.


Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Par raidījuma "Vidzemē" saturu atbild SIA "VIDZEMES TV".
#SIF_MAF2023