Grila sezonas aktualitātes un padomi gaļas grilēšanā

Vasarā arvien vairāk gribas būt un gatavot ārā, maksimāli izbaudot šī gadalaika sajūtas un smaržas, no kurām viena ir svaigi grilētas gaļas aromāts. Smaržo nedaudz pēc dūmiem, nedaudz pēc svaiga gaisa, mīļākajām garšvielām un atpūtas. Lai to varētu piedzīvot un baudīt ikviens, talkā nāk “Rēzeknes gaļas kombināts”, allaž rūpējoties par pašu svarīgāko – kvalitatīvu gaļu. 

Kas aktuāls šosezon?

Iecienītākā joprojām ir cūkgaļa

Lai gan ēšanas paradumi pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījušies, kā liecina pircēju aptauju rezultāti un ar pirkumiem izdarītie balsojumi, gaļas grilēšanas popularitāte Latvijā pieaug, un joprojām visbiežāk cepšanai uz grila izvēlas cūkgaļu. Cūkgaļu, jo īpaši jau ierastās un tradicionālajās marinādēs, pārsvarā izvēlas cilvēki no 35 gadu vecuma. Savukārt jaunieši biežāk dod priekšroku vistas gaļai vai cūkgaļai netradicionālās marinādēs. 


Noderīgi zināt! “Rēzeknes gaļas kombināta” sortimentā atradīsiet atdzesētu vietējo gaļu dažādām gaumēm. Šovasar sortimentā plašs vistas un cūkgaļas šašliku piedāvājums gan tradicionālās, gan mūsdienīgās marinādēs, kā arī oriģinālas cepamgaļas un cepamdesiņas grilēšanai. Uzņēmuma pārstāvji apliecina, ka ik gadu vasaras sezonā ievērojami palielinās pieprasījums pēc svaigas gaļas un gaļas marinādēs, ko pircējiem mājās vien atliek atbilstoši izcept. 


Svarīgākā ir gaļas kvalitāte

Grilētas gaļas pamatprincips - jāizvēlas laba gaļa. Ir divi galvenie kritēriji, kas to nosaka – pirmkārt, gaļai jābūt svaigai, jāpievērš uzmanība derīguma termiņam, otrkārt, izvēloties vēlams izvērtēt gaļas mīkstumu un treknumu. Gaļai ir jābūt mīkstai un mēreni treknai, lai pagatavošanas procesā tā saglabātu izcilu struktūru, sulīgumu un garšu. Šobrīd Latvijas ražotāji piedāvā produktus no augstas kvalitātes izejvielas. Īpaši mūsdienās, kad nav laika gatavot vai pašam eksperimentēt ar dažādām marinādēm, ir vērts uzticēties ražotājiem, pērkot gatavu šašliku.


Agrāk gaļu marinēja etiķī, un šī tradīcija joprojām ir augstu vērtēta. Noskaidrots, ka pircēji Latvijā, izvēloties marinādes veidu, lielākoties priekšroku dod tradicionālajām (sīpols, etiķis, citrons). Tikai katrs ceturtais izvēlas mūsdienīgu marinādes veidu.


Noderīgi zināt! Katrs otrais latvietis ēd šašliku. Lai sekotu līdzi šīm izmaiņām, “Rēzeknes gaļas kombināts” ik gadu veic aptauju, lai noskaidrotu patērētāju vēlmes. Atbilstoši tām top jaunumi. Šogad jaunumu klāstā ir šašliki cidoniju, ērkšķogu, jāņogu vai godži ogu marinādēs. Tomēr joprojām nemainīgi augsts pieprasījums ir pēc tradicionālā šašlika. Pēc pārdošanas datiem izteikts līderis ir cūkgaļas šašliks ar sīpoliem.


Praktiski ieteikumi grilētājiem

  • Tas, kādu šašliku izvēlēties, lielākoties ir gaumes jautājums, bet liela nozīme ir arī izmantojamajam grilam. Ja grils ir ar vāku, tajā labi izcepsies steiks, ribiņas un arī liela izmēra šašliks vai pat vesela vista, savukārt grilā bez vāka labāk tomēr izvēlēties mazākus šašlika gabaliņus, lai tie izceptos vienmērīgi.
  • Gaļu, protams, var marinēt paši, veidojot marinādi no savām mīļākajām garšvielām. Vienlaikus gan jārēķinās, ka jebkura marinēšana prasīs laiku un rūpību – gaļai ir jānostāvas marinādē, jāievēro atbilstošas garšu proporcijas, lai sasniegtu visgardāko rezultātu. Ievērojami ietaupīt laiku un enerģiju ir iespējams, iegādājoties jau gatavu šašliku – tehnologi ir likuši lietā savas zināšanas, lai izveidotu vislabākos garšu salikumus baudītājiem. 
  • Visaromātiskais rezultāts būs, ja uz grila liksiet gaļu, kas ir istabas temperatūrā, tāpēc to vajadzētu izņemt no ledusskapja vismaz stundu pirms grilēšanas. 
  • Grilēšanas laikā grilu vajadzētu pieskatīt nepārtraukti, lai nepalaistu garām īsto brīdi, kad gaļa ir gatava. Lai panāktu vislabāko rezultātu, gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji jāaprauj, iegūstot patīkami kraukšķīgu garoziņu, savukārt pēc tam temperatūru nedaudz jāpazemina, panākot, lai vienmērīgi izcepas arī iekšpuse. Šāds šašliks būs sulīgs, mutē kūstošs, kas liks sarosīties pat kaimiņu garšas kārpiņām, sajūtot smaržu, kas izplatās pa visu pagalmu.  

Noderīgi zināt! Der arī atcerēties, ka grilēšanas pasākumu dažkārt var sākt ar desiņām – tās izcepsies visātrāk, un par tām jo īpaši priecāsies jaunākie ģimenes locekļi. No “Rēzeknes gaļas kombināta” sortimenta īpaši rosinām nogaršot cepamdesiņas ar marinētiem gurķiem, mocarellas sieru, āboliem vai avokado. Kā arī piedāvājumā ir produkti, kas piemēroti īpaši izvēlīgiem gardēžiem, piemēram, steiks BBQ, sinepju-medus marinādē vai Teksasas gaumē. Pavisam ekskluzīvs piedāvājums ir Latvijas aļņa un brieža gaļas steiks un cepamdesiņas.


Ir jābauda!

Un nu pats, pats svarīgākais ieteikums grilēšanā: izbaudiet! Gan gatavošanas procesu, gan īpašās smaržas, gan beigu beigās arī garšas. Reizēm pat nav būtiski ievērot instrukcijas un darīt visu pēc noteikumiem.  


Mājaslapa: https://www.rgk.lv/

Facebook:  https://www.facebook.com/RezeknesGalasKombinats