Tuvojas bērzu sulu laiks

“Bērzu sulu mēs tecinām jau gadsimtiem ilgi, mēs zinām, kā tā garšo, mēs zinām, kāpēc to dzeram,” saka Linards Liberts, bērzu sulu produktu ražotājs.

Linards bērzu sulas tecina jau 11 gadus. Šobrīd gan laika apstākļi vēl neesot labvēlīgi bērzu sulu sezonai, bet jau kopš decembra tecināta tiek kļavu sula. 

“Tiklīdz paliks dienas siltākas, kas ir nākamnedēļ vai marta pēdējā nedēļa, kļavas vienkārši būs kā ar nazi nogrieztas, un tas nozīmē, ka būs laiks meklēt kādu bērzu, lai urbtu bērzā,” saka Linards Liberts.

Salīdzinot ar aizvadīto gadu, šogad bērzu sulu sezona sāksies nedaudz vēlāk, bet tāpat tiek prognozēta kā veiksmīga.

Privātpersona gadā var pārdot līdz 300 litriem bērzu sulas. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ReTV Ziņām norāda, ka pie šāda apjoma personai nav jāreģistrējas dienestā, bet svarīgākais ir veikt apjoma uzskaiti. 

PVD pārstāvis Māris Eiklons pauž: “Ja tiks sulas tirgotas vaļējas, ir tomēr jāpieliek informācija, kas šīs sulas tirgo, kāds ir derīguma termiņš sulām. Likumdošana nepasaka sulu realizācijas termiņu. To pašam jāizdomā, cik ilgu laiku tās būs derīgas patēriņam. ” 

Dienesta pārstāvji aicina pircējus pievērst uzmanību un vērtēt, kas un kādos apstākļos preci tirgo. Dienesta redzeslokā līdz šim gan neesot fiksēti gadījumi, kur pārdevēji klaji pārkāpuši likumā noteiktās normas, un lielā mērā to nosakot tiešās pirkšanas aspekts.

Bērzu sulas pazinējs Linards Liberts arī pauž savu atziņu – kāda tad ir īsta, laba sula.

“Ja to sulu mājas apstākļos turēsi uz galda vismaz divas trīs dienas, tā paliks viegli miglaina, vari būt priecīgs, tā ir kārtīga bērzu sula,” tiek pausts.

Lai ar pēc viņa novērojumiem bērzu sulu cienītāju skaits ar katru gadu Latvijā aug, bažas rada siltās ziemas, kas var ietekmēt sulas ražas apjomus – bērzam vajag, lai tas sasalst.

Prognozes liecina, ka siltāks kļūs jau nākamnedēļ - galdā jau varēsim celt bērzu sulas krūzes.