Maiznīcas steidz cept piparkūku tonnas

Maiznīcā “Liepkalni” piparkūkas cep jau 17 gadus. Šogad izceptas sešas tonnas piparkūku. Tās, kā ierasts, tika veidotas rombu formā.

Maiznīca piparkūku cepšanas maratonu uzsākusi jau novembra sākumā, taču šogad tas noslēgts 18. decembrī. Tiek stāstīts, ka labāk esot, ja mīkla pietrūkst, nevis paliek pāri. Kā atzīst maiznīcā, šogad pieprasījums pēc izceptām piparkūkām ir samazinājies, jo tās cilvēki izvēlas gatavot mājās.

Līga Čākure, maiznīcas darbiniece, stāsta, ka viņu ceptuvē esot māju sajūta – garšvielu kopums dod mājīgumu. Viņa bilst, ka šogad tendences ir mainījušās - ģimenēm ir iespēja vairāk pavadīt laiku kopā, tas ir, cept piparkūkas arī pašiem.

Jāpiebilst, cepšanas ilgumu izmaina arī pannu skaita daudzums turētājā. Pirms cepšanas svarīgi ir iesmērēt piparkūkas ar olas dzeltenumu, lai tās skaisti spīdētu.

Piparkūkas pēc cepšanas atdala vienu no otras, lai tās liktu kastēs. Vienas pannas piparkūku daudzums ir aptuveni 600 grami, kas ietilpst divās paciņās. Pēc tam tās aizsien ciet un ieliek vienā kastē, kur ietilpst 18 pakas. Paciņas vestas tiek ne tikai uz lielajiem veikaliem, bet arī mazākiem. Jāpiebilst, Ziemassvētku gardumus sūta arī uz Igauniju.

Ierasti piparkūkas gatavo pirms Ziemassvētkiem, bet ir bijušas reizes, kad pirmā mīkla jāiemīca jau augustā. Piparkūku derīguma ilgums ir 90 dienas, bet labāk tās ir apēst svaigas.