Līdz pat septembrim novados ciemos gaida mājas kafejnīcas

44 Latvijas novados līdz pat septembrim norisinās Mājas kafejnīcu dienas, kad jo īpaši lauku sētas un saimnieki ver durvis ciemiņiem un cienā ar pašu audzētiem labumiem un ēdieniem, kas gatavoti pēc mantojumā pārņemtām receptēm. Nozarē norāda, šis ir veids, kā pēcpandēmijas laikā tiek veicināta ēdināšanas nozare lauku reģionos. 

Ilze Maderniece ar draugu pirms trīs gadiem lēma dinamisko Rīgas dzīvi nomainīt pret ikdienu simtgadīgā lauku viensētā “Zaļumnieki” Ogresgala pagastā, kur tagad ikdienas darbos piepalīdz nu jau arī mazākā atvasīte. “Kā rīdzinieki sapņojām par savu māju, kur uzņemt viesus un ciemiņus, savu plašo ģimenes loku.”

Jau otro gadu savā pagalmā zem 30 ābelēm Ilze aicina viesus mājas kafejnīcu dienās, kas Ogres novadā šogad norisināsies augusta izskaņā. Tad Ilzei talkā gatavot ēdienus nāks māsas un citi ģimenes locekļi. Jau šobrīd virtuvē notiekot, kā smejot saka Ilze, eksperimentēšana. Un arī ReTV filmēšanas grupu saimniece cienā ar vienu no šīgada našķiem - bērnības garšu - ābolu uzpūteni, kas tapis no turpat darzā salasītajiem āboliem. “Ieteiktu arī citiem saimniekiem nenobīties, ka jūsu sētas nav perfektas, jo šis pasākums, manuprāt, nav par to, ka tādā restorānā ienāk viesi, bet viņi redz tiešām, kā cilvēki dzīvo laukos un ne tikai pilsētās.”

Kā norāda akcijas rīkotāji, mērķis ir sniegt iespēju dažādos Latvijas pagastos baudīt vietējo kulināro piedāvājumu, izgaršot kādu senu ģimenes recepti un pamieloties ar turpat dobē audzētiem labumiem. Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele: “Šis jebkuram novadam jebkurā teritorijā ir ļoti svarīgi tāpēc, ka mums, latviešiem, pirmkārt, liek sadarboties, otrā lieta, kas mums ir ļoti svarīga, protams, atdzīvināt ēdināšanas pakalpojumu. To šīs mājas kafejnīcas lieliski nu faktiski aizvieto vai izdara kafejnīcu un restorānu vietā, kas diemžēl daudz ir paputējuši pandēmijas laikā. Un šis ēdināšanas pakalpojums mums Latvijā ļoti trūkst.”

Ilze Maderniece: “Visvairāk mūs aizrāva un patika tas, cik ļoti dažādi cilvēki brauca pie mums, ka mēs katrs varējām parunāties. Un tā personiskā pieeja. Gan māju saimnieki var pārbaudīt savas spējas viesu uzņemšanā, vispār, kā viņiem ir komunikācija ar cilvēkiem, uzzināt, kas viņiem nepieciešams, varbūt pēc tam kādas biznesa idejas rasties. Un noteikti var arī jaunus draugus iepazīt, kā esmu citu novadu māju kafejnīcās iepazinusi fantastiskus cilvēkus, pie kuriem noteikti gribēsies vēlreiz aizbraukt.”

Māju kafejnīcu dienas Latvijā norit līdz pat septembrim, interesentiem vien atliek izraudzīt sev vēlamo galamērķi un doties ciemos.