Latvijas cūkkopības nozare lēnām sākt attapties no krīzes

Manāmas pirmās pazīmes, ka cūkgaļas cenas Latvijā atkal pieaug. Daudzās saimniecībās tas vēl nespēj kompensēt iepriekšējā periodā radītos zaudējumus - tā ReTV Ziņām skaidro Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

“Februāris sasniedz, un novembris, decembris cenu kritumu pat par 48% salīdzinājumā pret iepriekšējo periodu pirms pandēmijas. Tas bija, ko mēs ministrijā brīdinājām, ka būs problēmas, par ko visa Eiropa brīdināja. Tā kā mēs izbaudījām pēc pilnas programmas,” saka Dzintra Lejniece.

Rudenī svaigas cūkgaļa cena strauji samazinājās visā Eiropā - galvenokārt Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma dēļ.

Agroresursu un ekonomikas institūta vadītāja Ingūna Gulbe pauž: “Liela daļa saistīta ar Ķīnas samazinājumu un Vācijas nespēju Āfrikas cūku mēra dēļ eksportēt, viss palika šeit. Sākās Covid-19, kautuves ciet, strādnieki slimi, ēdēji slimi, sākās gara, bieza, plata, melna strīpa.”

Šobrīd cūkgaļas cena dzīvsvarā ir vidēji eiro 1.20 kilogramā. Cūku audzēšanas saimniecībā “Kunturi” stāsta, ka šāda cena cūku audzētājiem ļauj strādāt bez zaudējumiem, taču nav arī peļņu nesoša, jo šopavasar būtiski augušas izmaksas lopbarībai, tāpat arī citas ražošanas izmaksas un izdevumi, kas saistīti ar Āfrikas cūku mēri un Covid-19 pandēmiju.

“Kunturu” saimniecību no pamatīgās cenu krīzes glāba pašu veikaliņi, kuros izdevās realizēt saražoto produkciju. Tomēr pandēmijas sekas saimniecība sajūt šobrīd, jo būtiski esot mainījušies pircēju paradumi.

SIA “Kunturi” projektu vadītāja Gunta Bole skaidro: “Ja mēs vairāk kā 50% pirms pandēmijas pārdevām gatavo produkciju (karbonādes, desas, ruletes), tad tagad pieaug svaigas gaļas patēriņš, jo cilvēki gatavo mājās paši, neiet uz kafejnīcām.”

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe ReTV Ziņām uzsver - visā pasaulē pārtikai ir noslēdzies stabili zemo cenu periods. Arī citās pārtikas grupās turpmāk gaidāms cenu pieaugums. Tās kāpušas jau graudiem, eļļai un cukuram, kā arī turpinās kāpt gaļai, olām un konditorejas izstrādājumiem.

Tiek prognozēts, ka, ik pavasari tirgū ienākot pirmajiem Latvijā audzētajiem dārzeņiem, to cena būs salīdzinoši augstāka. Tomēr, piedāvājumam palielinoties, cena vietējiem dārzeņiem un augļiem stabilizēsies.

 


Foto: unsplash.com