Latvijā sākas “Mājas kafejnīcu dienas”

No Igaunijas aizgūtā ideja rīkot “Mājas kafejnīcu dienas” Latvijā iedzīvojusies trešo gadu. Tā ir reize, kad savas durvis cilvēkiem atver ne tikai esoši ēdināšanas uzņēmumi, bet arī saimniecības un vietējie iedzīvotāji, kuriem tā nav ikdiena. Papildu īpaši šai reizei gatavotai maltītei cilvēki iepazīst arī konkrētā novada tradīcijas, kultūrtelpu, vietējo ražotāju ikdienu un produkciju. Šogad “Mājas kafejnīcu dienas” notiks visā Latvijā 32 apvidos līdz pat oktobra sākumam. Pirmās šīs nedēļas nogalē tās aizsāka Kuldīgas novada saimniecības.

Tie viesi, kuri par vienu no pieturas vietām izvēlējušies Rudbāržu pagastā esošās “Garīkas”, nokļuvuši Latvijā pirmajā šitaki sēņu audzētavā. Pa baļķos izurbtiem caurumiem augstvērtīgās sēnes tiecas pēc valguma, ko šajās dienās var saņemt tikai no laistīšanas. Cilvēki no šīs vietas aizbrauc gan bagātāki ar zināšanām par sēnēm, gan arī izgaršojuši tās dažādos ēdienos. “Lai kā tas nebūtu, ja pajautājam cilvēkiem, kas ir pat tuvos kaimiņos, viņi nezina, ar ko nodarbojas, nezina sēnīti, tas ievērojami palielinās cilvēku redzesloku,” stāsta Andris Vjaksa, “Garīku” saimnieks.

Pirms pandēmijas Kuldīgā jau par tradīciju bija kļuvis rīkot restorānu nedēļu “Taste Kuldīga”. Šogad pieņemts izaicinājums to veidot sadarbībā ar biedrību “Lauku ceļotājs”, kas no 2019. gada Latvijā organizē “Mājas kafejnīcu dienas”. Kuldīgas novadā tam atsaukušās deviņas saimniecības. To centrā ir cilvēks un viņa radītais produkts – dažādas gaļas, olas, čili, sparģeļi, zivis, dažādu pienu produkti un vegāniski ēdieni. Tā ir arī iepazīšanās ar saimnieku dzīvesveidu.  

Jāsaka, ka “Taste Kuldīga” nedēļas nogali izbauda ne tikai cilvēki, bet Zemturos arī mini zoodārza kaziņas, kas ir priecīgas, ka tiek pie dažādiem našķiem un gardumiem no cilvēkiem, kas te viesojas.

Tām saimniecībām, kurās ar ēdienu gatavošanu ikdienā nenodarbojas, palīdzēja šīs jomas profesionāļi, izstrādāja ēdienkarti un nedēļas nogali pavadīja gatavojot. “Galvenais nosacījums, - lai ir savādāk, nekā ēdam mājās. Šeit neviens nenāk paēst, nāk baudīt. Ir lietas, ko nevar restorānā darīt, te vairāk jānoraksta uz mākslu,” stāsta Raimonds Zommers, restorāna “ENTRESOL” šefpavārs.

“Šī ir laba lieta, ka jebkurš var piedāvāt savu produkciju, ka vari nākt un pasniegt pie dabas, tas ir miljons, tagad viss dabīgais uz vietas ražotais ir saulītē ceļams,” saka Gita Amontova, “Mājas kafejnīcu dienu” apmeklētāja no Grobiņas.

Cik cilvēku apmeklējuši pirmo Mājas kafejnīcu nedēļas nogali, vēl nav zināms, bet dalībnieki atzina, ka plānotās vietas rezervētas ļoti ātri. 

Kuldīgas novads aizsāka šī gada “Mājas kafejnīcu dienas”. Tās līdz pat oktobra sākumam notiks 32 apvidos visā Latvijā. Informācija par norises vietām atrodama lapā mājaskafejnicas.lv.

 


Foto: Freepik