Bērzu tāss cibiņa - ilgtspējīgs risinājums plastmasa traukiem

Lai samazinātu plastmasas trauku patēriņu, liekot lietā seno latviešu gudrības un paņēmienus, tāsiķis Kaspars Zvirbulis piedāvā risinājumu – darināt bērzu tāss pītus traukus un cibiņas.

Kaspars Zvirbulis stāsta, ka agrāk cibiņas esot bijis kā pārtikas produktu pārnēsātājs. Tāsiķis uzskata, ka bērzu tāss cibiņas esot ilgtspējīgas aizstājējas plastmasas traukiem – var pildīt gan šķidrumus, gan arī glabāt pusdienām paredzētos kartupeļus un karbonādi. Tajā var pat uzvārīt ūdeni.

Ūdens necaurlaidīgās cibiņas visbiežāk izmanto piena un krējuma glabāšanai, taču tās ļoti labi der arī kā zupas trauks. Tāsiķis stāsta - cilvēkiem reizēm rodas maldīgs priekšstats, ka šādos traukos ēdiens sabojāsies. Bērza tāss neuzsūc smaržas, tajā atrodama arī antibakteriālā viela betulīns, kas ļauj produktiem saglabāt savas uzturvērtības ilgāk.

Ja cibiņas ir kārtīgi darinātas, to mūžs ir garš – kaitēt spēj tikai uguns. Arī no mazgāšanas nav jābaidās. Maldīgi domāt, ka tās ir vienreizlietojamas.

Kā piemērs bērzu tāss trauku ilgtspējai ir tāsiķa kolekcijā atrodamā cibiņa, kas kalpo jau 80 gadus. Kaspars Zvirbulis secina - ja pirms septiņiem gadiem dabīgos traukus iegādājās lielākoties ārzemju tūristi, tad šobrīd proporcijas ir mainījušās - arī latvieši domā videi draudzīgāk.