ĒdienKARTE S2E3

Auļukalna muiža atrodas Raunas novada Drustu pagastā. Tā celta 18. gadsimta beigās un laika gaitā piedzīvojusi dažādas pārvērtības – tajā mitinājušies un viesojušies mākslinieki, te bijusi skola, dzīvokļi, kinozāle… Pirms vairākiem gadiem muižas namu spontāni iegādājies multimākslinieks, grupas Auļi dibinātājs un ilggadējs dalībnieks Mikus Čavarts. Gadu gaitā nolaistā ēka pakāpeniski tiek atjaunota, un nu Mikus ar ģimeni – sievu Initu Šalkovsku un bērniem Ausmu un Miervaldi – tajā dzīvo ne tikai vasarās, bet jau cauru gadu. Inita ir stāstniece un maizes cepšanas tradīciju pētniece. Ar ceļotājas, blogeres un komunikācijas speciālistes Zanes Eniņas atbalstu viņai izdevies īstenot sapni – tikt pašai pie savas maizes krāsns. Nu jau tajā izcepti neskaitāmi kukulīši, un tieši maizes cepšana ir arī šī raidījuma centrālā ass. Runājoties par miltiem, mīklas plaucēšanu un “maizes diktātu”, mēs mīcām mīklu griķu karašām un saldskābmaizei, ļaujam, lai tā uzrūgst, un tad cepam jaunajā krāsnī. Tikmēr maizes krāsns krustmāte – pasaules apceļotāja Zane Eniņa – virtuvē pagatavo sātīgu un sildošu ingvera un rudens ražas zupu ar sieru un sēnēm, kā arī meksikāņu gvakamoles latvisko versiju. Kad viss gatavs, baudām maltīti muižas ēdamzālē un klausāmies stāstos par ēkas bagātīgo vēsturi un tagadējiem laikiem, kad tā kļuvusi par dažādu savdabīgu mākslas un mūzikas pasākumu norises vietu. #NEPLP2021