Eiropas Savienības mērķis nākamo desmit gadu laikā ir ievērojami samazināt noglabājamo atkritumu apjomu. Tāpēc pie mūsu mājām parādīsies aizvien jauni konteineri atkritumu šķirošanai. Jau no 2021. gada atsevišķi jānodala būs arī bioloģiski noārdāmie atkritumi. Diskusijā, kā tos efektīvi apsaimniekot, iesaistījušies ne tikai pašvaldības un atkritumu apsaimniekotāji, bet arī restorāni un pārtikas piegādātāji.

Kā izpētījusi Latvijas restorānu biedrība, visvairāk bioloģiski noārdāmos atkritumus ikdienā rada mājsaimniecības, tad seko pārtikas tirgotāji un tikai tad ēdināšanas uzņēmumi. Latvijas restorānu biedrība kopā ar pārtikas piegādātājiem vēlas vērst uzmanību, cik daudz bioloģiski noārdāmo atkritumu ikdienā nonāk sadzīves atkritumiem paredzētajos konteineros un pēc tam tiek noglabāti.

Kā uzsver asociācijas vadītājs Jānis Jenzis viena no iespējām, kā neradīt pārtikas atkritumus, ir rūpīga plānošana.

Uzņēmums ZAAO šo gadu laikā uzkrājis zināmu pieredzi dārza un zaļo atkritumu apsaimniekošanā. Vidzemē līdz šim interese par pārtikas atkritumu savākšanu bijusi neliela.

Kafejnīca Jauna Saule ir viens no ēdināšanas uzņēmumiem Valmierā, kur darbinieki jau vairākus gadus šķiro bioloģiski noārdāmos atkritumus. Šim mērķim pieejams atsevišķs konteiners.

Latvijas restorānu biedrība tuvākajā laikā plāno sagatavot vadlīnijas, kā ēdināšanas uzņēmumi kopā ar pārtikas piegādātājiem var samazināt bioloģiski noārdāmos, kā arī cita veida atkritumus. Tāpat biedrība iecerējusi sagatavot memorandu ar aicinājumu mazināt noglabājamo atkritumu apjomu.

Sižeta autori:
Laura Jansone
Mārtiņš Balka
Reinis Žagariņš
Vidzemes TV

 

Spread the love